Tips

Tips og råd for både deg som skal bygge hytte eller deg som allerede har. Her finner du nyheter, inspirasjon og tips som kan være til nytte for å få mest ut av din hyttedrøm.

Vedlikehold av terrasse

De fleste hytteeiere har en terrasse hvor man komfortabelt kan nyte hyttelivet i sola.  Terrassen må ha vedlikehold på samme måte som selve hytta. Selv om en del av sjarmen med å dra på hyttetur er å slappe av, trengs det litt arbeid og vedlikehold innimellom for å kunne bevare trivselen i mange år framover.
Terrasse i eik
Hyttemodell: Solund

Trykkimpregnert terrasse

De fleste uteterrasser er laget av trykkimpregnert materiale. For å unngå misfarging og råte anbefales det å rense og overflatebehandle terrassen.

En skurekost, soppmiddel, egnet rensemiddel og vann pleier å være tilstrekkelig til vedlikehold. Det er viktig å vaske skånsomt så ikke treverket blir skadet.

Du bør ikke bruke høytrykkspyler.
Dusj blandet vaskemiddel ut over terrassen og la det virke 5-10 min før du begynner å skure. Vask godt før avspyling med vannslange. Det er best å gjøre dette når det er overskyet og treverket ikke er alt for varmt. Du bør ikke bruke høytrykkspyler. Treverket kan fort bli fliset opp i overflaten samt at du fjerner "sperresjiktet" på kvistoverflatene. Er det en nylagt terrasse, bør den først tørke godt.

Arbeidet med vedlikehold av terrassen bør fordeles over flere dager, noe som gjør det ideelt å ta dette arbeidet i ferien. Ideelt sett skal terrassen tørke i et par uker før behandling, og deretter bør det være tørt i 2-3 dager etter påføring av beis eller olje. Nytt impregnert treverk bør tørke 1 – 2 måneder, avhengig av vær, etter oppsetting. Etter tørketiden må eventuelle utslag av kobbersalter (grønne krystaller) fjernes ved bruk av stiv børste. Skyll av med vann (hageslange). Treverket skal være rent og tørt før behandling med terrassebeis eller olje.
terasse1
Foto: Byggmakker
Beis eller olje?
Du kan få både beis og olje til terrassen i forskjellige farger. Terrassebeisen har tilsatte pigmenter som beskytter mot uv-stråler og hindrer misfarging. Det har ikke terrasseoljen. Terrassebeisen kan derfor fås i mange flere farger enn terrasseoljen. Er du knallsikker på hvilken farge du vil ha, er beis et like bra valg som olje - og da slipper du antakeligvis å gjenta behandlingen til neste år. Ønsker du farge på terrassen, er beis det rette valget. Vil du ha en mer naturlig look, bør du gå for olje.

Terrassebeis er tilgjengelig i en rekke farger, spesielt utviklet med tanke på å skape helhet og harmoni i uterommet. Finn terrassebeisfargen som harmonerer med hytta, omkringliggende landskap og natur. Vær oppmerksom på at de trykkimpregnerte materialenes egenfarger kan påvirke resultatet. Det anbefales derfor at du gjør et prøveoppstrøk, hvis du ønsker å se nøyaktig hvordan fargen på terrassen blir.

Vedlikeholdsfri terrasse
Vi ser også at stadig flere velger terrasse med andre varianter terrassebord, og egenskaper som skal gjøre dem frie for vedlikehold. Uan­sett vil ethvert gulv, inne eller ute, ha behov for jevnlig renhold om vi skal ha det trivelig rundt oss.

Royalimpregnert terrasse
Også her vil oljen, over tid, slites vekk som følge av nedbør og slitasje, og litt vedlikehold vil være nødvendig. Det er viktig at trevirket er rengjort og tørt før det etterbehandles med olje. Det beste er å vaske med lunkent vann og skylle vekk med en vannslange med normalt trykk. Bruk ikke sterke fettløsende midler da de kan løse opp oljen inne i treet, velg heller en mild husvask.

Vedlikehold av MøreRoyal®-impregnert trelast skal skje med MøreRoyal® Treolje med eller uten fargepigmenter, eller MøreRoyal® EXTRA Terrasseolje.

Ubehandlet treverk
Spesielt holdbare materialer som eik, lerk og robinia samt kjerneved av furu, inneholder et så høyt innslag av naturlige oljer, at de ikke krever ytterligere behandling for å motstå råteangrep. Gulvet blir tilnærmet vedlikeholdsfritt.  Eventuelt kan man olje disse overflatene for å oppnå en ønsket patina, men det betyr lite for holdbarheten.

Kompositt, termotre og kebony
Terrassegulv av kebony, termotre og kompositt er i utgangspunktet vedlikeholdsfrie. Men også disse gulvene må rengjøres med jevne mellomrom for at de skal holde seg pene. Spyling med vann, eventuelt vasking med egnet rengjøringsmiddel er tilstrekkelig for renhold og vedlikehold av overflaten.

Terrassekos

Beiset terrasse
Foto: Trebitt
Terrassebeis gir en vakker, matt og slitesterk overflate.

Flere valg

Eik terrasse
Foto: Ifi
Trykkimpregnert furu har lenge vært et naturlig førstevalg til terrassegulvet. Men nå lukter stadig flere på de gode alternativene i andre tresorter. Eik er et attraktivt alternativ for mange.

Bildegalleri