Hyttetips

Våre nettsider bruker cookies

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å samle inn data fra besøkende. Vi bruker denne informasjonen til å utvikle bedre produkter, tjenester og innhold for deg som bruker av nettsiden.

Tips for vedlikehold av vinduer

Vedlikehold av vindu
Vi i Signaturhytten er stolte av våre hytter, og vil gjerne at de vedlikeholdes riktig. Vi ønsker å formidle god informasjon fra våre leverandører for å gi inspirasjon til godt vedlikehold. Det første mange tenker på nå om våren, er å få vasket vekk skitt og smuss som har samlet seg på vindusflatene og i karmene. Men det er vel så viktig å etterse at alt er som det skal være med vinduene.

Vinduer, gamle eller nye, trenger jevnlig vedlikehold. Den brutale sannhet er dessverre at jo sjeldnere du gjør noe, desto mer blir det å ta igjen.

Det første du bør gjøre er å se over vinduene. Er malingen intakt, blank og lite slitt, kan du vente til neste år med å gjøre noe. Det er UV-stråler (sollys) som er den største nedbrytningsfaktoren, dernest slitasjer ved regn, snø og vind. Slitasje, sår og skader må repareres omgående. Husk at alle seks sider må vedlikeholdes, skriver vindusleverandøren Gilje.

Har vinduskarmene svarte prikker eller flekker, svertesopp, betyr det at er fuktighet i overflaten. Du trenger ofte ikke gjøre annet enn å vaske rent. Bruk husvask og skyll grundig med rent vann på glassene. Er du usikker på om vinduskarmen har fuktskade,  kontrollerer du med kniven. Hvis knivspissen kun går et par mm inn, er alt OK. Trenger den dypere inn kan det hende du må reparere eller i verste fall tenke på å skifte vinduet. Mest utsatt for fukt er bunnkarm og bunnramme, samt horisontale sprosser. Glasset må ikke rengjøres med, eller på andre måter utsettes for, etsende væske, grovt poleringsmiddel, skarpe gjenstander eller annet som kan skade glasset.

Flasser eller buler malingen må du iverksette tiltak . Vask vinduskarmene, skrap av all løs maling, puss med sandpapir, smør på grunning og mal vinduet med to strøk.

Beslag, mekanisme, ledd, pakninger og glideskinner bør ikke males eller beises. Alle beslag, mekanismer, ledd, pakninger og glideskinner må kontrolleres jevnlig, og smøres eller oljes minimum en gang i året. Disse  må smøres regelmessig med f.eks. sprayfett. Se til at vannbrett og beslag er utformet slik at de leder vannet ut og ikke inn i veggen. Dette er en feil som forekommer ofte.

Innvendig overflatebehandling

Innvendig skal overflatebehandlingen være forholdsvis tett, dvs. at den helst ikke slipper igjennom vanndamp (diffusjonstett). Den bør være tettere enn den utvendige behandlingen. Husk også dette når det males på ny utvendig! Klar lakk, beis pluss lakk eller alkydmaling kan benyttes. Lakken kan være av alkyd, uretan Eller epoxytypen e.l. (Ikke "panellakk" av den "usynlige" sorten).
Vedlikehold av hytte

Bildegalleri

Signaturhytten AS
Vassbotnen 1,  4313 Sandnes
Rogaland
Tlf: 916 33 407

post@signaturhytten.no
Åpningstider:
Mandag-fredag: 07:00 - 15:00
Hyttekveld etter avtale.
tjorhomfjellet-no
Signaturhytten AS
Welhavens vei 15
4319 Sandnes

Tlf: 916 33 407

post@signaturhytten.no
Følg oss på:
facebook hvit sirkel